Bezpečnost a konzistence: naše dvě základní složky pro výrobu krmiv pro zvířata
Společnost De Heus poskytuje zemědělcům po celém světě řešení v oblasti krmiv a technickou podporu, které potřebují k dosažení svých individuálních cílů. Aby společnost De Heus uspokojila nutriční potřeby hospodářských zvířat a akvakultury a dosáhla předvídatelných výsledků, zavedla ve všech svých obchodních jednotkách jednotný přístup ke kvalitě krmiv. Ať už jste v Polsku, Nizozemsku nebo Ghaně, každý pytel krmiva, který zítra vyrobí továrna De Heus, bude mít stejnou kvalitu jako dnes.

Krmná řešení a technická podpora, které společnost De Heus nabízí zemědělcům, musí být bezpečné a kvalitní. Znovu a znovu. Souhrn úsilí, který začíná nákupem surovin a končí podporou na farmě, zajišťovanou lidmi z oddělení zajištění kvality (QA) a kontroly kvality (QC). „Kvalita je klíčovou součástí naší značky. Jako QA zajišťujeme, aby naši kolegové mohli informovat o stálé prémiové kvalitě našich krmiv,“ říká Carl IJzerman, manažer skupiny pro QA a QC ve společnosti De Heus global v Ede. „Od našich surovin po složení krmiv a od lidských zdrojů po řízení našeho závodu – každé oddělení dodržuje postupy, jež zajišťují, že společnost De Heus splňuje úroveň kvality,“ dodává Aisha Senya, manažerka pro zajištění kvality společnosti De Heus Ghana. „O tyto postupy se staráme.“
IJzerman a Senya se dělí o své zkušenosti se zajišťováním kvality v rámci společnosti De Heus a přemýšlejí o založení oddělení QA a QC v Ghaně, o hodnotě výměny názorů po celém světě a o výzvách, které před nimi stojí. Oddělení QA a QC a oddělení receptur krmiv společnosti De Heus jsou středem zájmu o poskytování bezpečných a konzistentních krmiv pro zemědělce.
Jak to funguje?
IJzerman: „Pokud jde o konzistenci, QA zajišťuje, že budou nastaveny parametry, na nichž závisí kvalita krmného řešení. Podle druhu zvířete se úroveň kvality určuje na základě fyzikálních vlastností, jako je tvrdost a velikost, a podle nutričních složek, jimiž jsou bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.
Ústřicové skořápky
„Naše krmivo pro nosnice je doplněno o ústřicové skořápky, jež představují zdroj vápníku a přispívají ke kvalitě vaječné skořápky. Náš odborník na výživu potřebuje, aby tyto ústřicové skořápky byly mírně hrubé, protože to má pozitivní vliv na trávení a příjem vápníku slepicemi. Někdy naše továrna obdrží dávku velmi jemných ústřicových skořápek. Ty nemůžeme použít pro krmení nosnic, protože by to ovlivnilo kvalitu vaječných skořápek slepic. Vzhledem k tomu, že máme závod s více druhy, můžeme někdy ústřicové skořápky, jež se nehodí pro krmení nosnic, znovu použít jako krmivo pro brojlery nebo prasata. To záleží na výhodách, které mají krmivu přinést,“ říká Aisha, manažerka QA ve společnosti De Heus Ghana.
Rozhodnutí o těchto úrovních přijímá oddělení receptur krmiv. V rámci QA stanovujeme postupy, které zajišťují, že jsou tyto úrovně v každé šarži krmiva konzistentní, zatímco QC stanoví metody měření a rozhoduje o schválení. „Pokud jde o bezpečnost našich výrobků, je QA zodpovědné za stanovení přísných limitů úrovně bezpečnosti a jejich zajištění v rámci našeho výzkumu, provozu a výrobků.
Senya: „Uvedu příklad: když do naší továrny v Teme přijede kamion s kukuřicí, kolegové z kontroly kvality odeberou vzorky a analyzují je v naší laboratoři. Data získaná touto analýzou se pak porovnávají s předem stanovenými normami a specifikacemi. Nebude-li kukuřice splňovat naše očekávané požadavky na krmivo, pokud jde o fyzikální parametry nebo nutriční hodnoty, snažíme se ji použít pro jiné krmné účely, jež nevyžadují stejné parametry. To vše však závisí na standardech dohodnutých s našimi zákazníky. Tyto standardy mají vždy přednost.“
Nejdůležitějšími kritérii kvality krmných řešení společnosti De Heus jsou splnění nutričních potřeb hospodářských zvířat a akvakultury a dosažení předvídatelných výsledků. Proč je předvídatelnost tak důležitá?
IJzerman: „Každá farma je jiná, co se týče velikosti, zvířat a dostupných technologií. Krmivo, které chovatelé dávají svým zvířatům, musí odpovídat jejich individuální situaci a cílům chovu. Není-li krmivo konzistentní, zemědělci nedosáhnou kvalitních výsledků, jež potřebují ke splnění svých cílů.“
Senya: „Těchto výsledků se dosahuje společně se správným vedením farmy. Náš tým podpory na farmách navštěvuje farmy každý den, aby zkontroloval naše zákazníky a jejich výsledky. Pokud se zemědělec potýká s problémy, naši kolegové se je nejprve snaží vyřešit opatřeními v rámci vedení farmy. Když jsou například nekvalitní vaječné skořápky, může stačit změnit některé postupy, například přístup k vodě a příjem krmiva pro nosnice. Jestliže problémy nesouvisí s vedením farmy, mohou QA a QC využít informace od týmu podpory farmy a ve spolupráci s dalšími odděleními (v závislosti na problému) vysledovat možné příčiny a navrhnout řešení a preventivní opatření k nápravě.“
Zjistěte více o našem přístupu k udržitelnosti
Seznamte se s naším programem Zodpovědné krmeníKaždá země je jiná a má své vlastní problémy v souvislosti s výrobou krmiv. Jak s téměř 20 obchodními jednotkami po celém světě zajišťujete konzistenci a bezpečnost kvality krmiv v každé obchodní jednotce?
IJzerman: „Mým úkolem je harmonizovat činnost oddělení QA a QC všech našich obchodních jednotek, agregovat data a mít přehled o tom, co se děje v každé obchodní jednotce, a zpřístupnit tato data na místní úrovni. Naším nejdůležitějším nástrojem je online databáze ProQ. Obsahuje údaje ze všech našich oddělení QA – například výsledky dodavatelských auditů, statusy udělené určitému zdroji surovin a případné stížnosti. Pro pracovníka nákupu v Polsku může být velmi užitečné znát zkušenosti kolegů v Nizozemsku, kteří nakoupili určitou surovinu ze stejného zdroje. V loňském roce zabránili potenciálnímu stažení 10 000 tun krmiva díky sdílení informací o nestabilitě určitého vitaminu, který mohl zvířatům způsobit zdravotní problémy.“
„Kvalita je klíčovou součástí naší značky.“
Senya: „ProQ obsahuje také všechny postupy a specifikace pro zajištění kvality podle firemních standardů společnosti De Heus. To nám velmi pomohlo při zakládání mého oddělení v Ghaně, abychom zajistili, že bude naše krmivo vždy splňovat nutriční potřeby a přinášet předvídatelné výsledky. A jak říká Carl, teď, když už fungujeme, mohu porovnávat dokumenty, jako jsou postupy, kontrolní seznamy a pracovní instrukce podobných procesů, s dokumenty kolegů kdekoli na světě. Na oplátku sdílíme naše údaje z Ghany a pomáháme zvyšovat úroveň společných znalostí společnosti De Heus v oblasti kontroly kvality.“
IJzerman: „V globálním oddělení společnosti De Heus se snažíme co nejvíce vyhýbat příliš striktním předpisům. Podnikové jednotky si musí definovat vlastní cíle podle toho, čeho chtějí dosáhnout na místní úrovni. Můj tým pak pomáhá odpovědět na otázku, jak mohou tyto cíle splnit. Ovšem jak zmínila Aisha, máme určité minimální firemní standardy. Například o maximální toleranci dávkování.
„Existuje jedna výjimka. Například požadavky na homogenitu a přenos zbytků léčiv jsme popsali velmi podrobně. Některá naše krmiva doplňujeme léky pro zvířata, která potřebují léčbu. Všude na světě musí naše místa výroby krmiv dodržovat stejné postupy, které zabrání tomu, aby se rezidua dostala do krmiva, kde by neměla být.“
Jaké jsou podle vás největší výzvy v oblasti kvality?
Senya: „V letošním roce jsme v Ghaně během období sucha zažili silné deště. To může mít vliv na obsah aflatoxinů (toxických plísní) v zrnu i v krmivu, který se zvyšuje s nedostatkem slunce, které by pomohlo zrno vysušit, a s větší vlhkostí ve skladovacích prostorách. Pro naše oddělení QA i QC to znamená, že můžeme dostávat více surovin s nesrovnalostmi v kvalitě. Ve spolupráci s naším nákupním týmem informujeme zemědělce o správných skladovacích postupech, jež zlepší konečnou kvalitu skladovaných surovin. Když nám dodají suroviny, které nechceme, pomůžeme jim pochopit normy a požadavky na jejich výrobky. Naučili se to ocenit. Přestože nejsem v přímém kontaktu s dodavateli ani zákazníky, mohu jako manažerka kvality zlepšit myšlení o kvalitě na obou stranách řetězce a pomoci zvýšit úroveň kvality.“
IJzerman: „Klimatické změny zvýší výskyt mykotoxinů v surovinách - očekávám, že se jim bude věnovat větší pozornost na celém světě. Současně existuje napětí mezi rostoucí přesností laboratoří a úrovní podrobnosti právních předpisů na celém světě. Již neplatí souběžně. Nyní se legislativa řídí zásadou „pokud to nelze změřit, je to přijatelné“, zatímco laboratoře jsou schopny měřit stále podrobněji. Pokud se legislativa nezmění, povede to k neřešitelné situaci. Pro globální potravinový řetězec je to problém, kterému bude třeba velmi brzy věnovat politickou pozornost. Spolu s některými dalšími kolegy jsem aktivní ve FEFAC a snažím se tyto otázky řešit v rámci celopodnikových dialogů.“