Jak kvalitní genetika mění hodnotový řetězec drůbeže v zemi
Tváří v tvář rostoucí konkurenci a integraci řetězců, nestálému trhu a rostoucím požadavkům spotřebitelů se vietnamským nezávislým chovatelům drůbeže vytrácel přístup ke stabilním dodávkám kvalitních jednodenních kuřat. Na základě rostoucí poptávky po kvalitních zemědělských vstupech byl založen společný podnik společností De Heus Vietnam a Belgabroed, který má zemědělcům zajistit přístup ke kvalitním vstupům a položit základ mnohem rozsáhlejší strategii, jejímž cílem je přinést vietnamským spotřebitelům kvalitní drůbeží maso.

V roce 2012 působila společnost De Heus ve Vietnamu již tři roky a poskytovala zemědělcům vysoce kvalitní krmivo pro prasata, drůbež a přežvýkavce a technickou podporu na farmách. Vietnam jako jedna z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě se stále více zaměřuje na optimalizaci a zvyšování produktivity svých hodnotových řetězců živočišných bílkovin 3F – feed, farm and food (krmiva, farmy a potraviny). Pod vlivem rostoucí poptávky po kvalitních zemědělských vstupech hledala společnost De Heus Vietnam další způsoby, jak se stát silným partnerem v zemědělském hodnotovém řetězci.
Strategický partner společnosti De Heus Vietnam
Jedním ze strategických partnerů společnosti De Heus Vietnam jsou jatka Koyu & Unitek, která mají vazby na podnik na výrobu drůbežího masa v Japonsku. Díky úzké spolupráci celého hodnotového řetězce se od roku 2017 daří vyrábět maso v souladu s nejvyššími standardy biologické bezpečnosti a bezpečnosti potravin a získat přístup na japonský trh – vietnamská drůbež se tak stává odolnou vůči vývozu.
„V celé Asii jsme si všimli, že integrace vertikálních řetězců stále více ohrožuje nezávislé podnikání v odvětví chovu hospodářských zvířat a přístup nezávislých zemědělců ke kvalitním jednodenním kuřatům,“ říká Johan van den Ban, generální ředitel společnosti De Heus Vietnam & Cambodia. „Chtěli jsme zajistit kvalitu produkce nezávislých zemědělců a jejich přístup na prémiový trh a zároveň jim umožnit pokračovat v podnikání. K tomu jsme jim museli zajistit přístup k nepřetržitému přísunu kvalitní genetiky.“ Společnost De Heus oslovila svého dlouholetého partnera, belgickou společnost Belgabroed, aby přinesla své odborné znalosti v oblasti šlechtění, líhní a chovného materiálu, a zaručila tak produkci jednodenních kuřat nejvyšší kvality. Společnost De Heus rozšíří svou stávající obchodní síť v rámci vietnamského drůbežářského průmyslu, aby mohla prodávat jednodenní kuřata.
Model: růst trhu prostřednictvím řetězové reakce
„Od samého počátku bylo cílem ve spolupráci s Bel Ga, zemědělci a různými jatkami vybudovat pevný základ hodnotového řetězce,“ vysvětluje Van den Ban. „Abychom dále zvýšili produktivitu a kvalitu produktů vietnamského drůbežářského řetězce a podpořili podnikání nezávislých chovatelů drůbeže – společnost Bel Ga bude dodávat kvalitní jednodenní kuřata ze svých mateřských chovů a líhní a společnost De Heus bude poskytovat chovatelům řešení v oblasti výživy, jakož i chovatelské a veterinární služby.“
Společnost De Heus, která slouží jako spojovací článek mezi zúčastněnými stranami v řetězci, také uzavřela dlouhodobé obchodní dohody se zemědělci i jatkami. „Nabízíme zemědělcům předvídatelný objem prodeje, protože od nich nakupujeme brojlery za smluvní ceny, což znamená, že se mohou soustředit na technické parametry svých farem,“ říká Van den Ban. „Na oplátku dodáváme jatkám tyto kvalitní živé brojlery, které splňují jejich standardy z hlediska množství a ceny. Podařilo se nám uzavřít řetězec a vytvořit důvěryhodného partnera pro zemědělce i jatka.“
Tím, že se zemědělci zbaví stresu spojeného s hledáním odbytišť, mohou se soustředit na investice do technického řízení svých farem, aby splňovaly zvyšující se standardy, a na rozšiřování svého podnikání. „Vede to k další profesionalizaci hodnotového řetězce živočišných bílkovin.“
Aby se tato profesionalizace urychlila, seznamuje společnost De Heus zemědělce se západoevropskými inovacemi v oblasti zdraví zvířat, biologické bezpečnosti, snižování spotřeby antibiotik a navrhování farem a systémů řízení farem. „Díky tomu mají všichni naši zemědělci certifikáty VIET-GAP a ISO, což znamená, že se výrazně zvýšila úroveň transparentnosti ve vztahu k normám bezpečnosti potravin. Normy, jež zajistí lepší konečný produkt pro spotřebitele a lepší cenu pro zemědělce.“
„Stabilní přístup ke kvalitní genetice, kvalitnímu krmivu a technické podpoře umožňuje zemědělcům zlepšovat kvalitu brojlerů, což jim dovolí přístup na prémiové exportní trhy.“
Po prvních letech společnosti Bel Ga
K modelu se začalo připojovat stále více zemědělců. Mezi nimi byl i Paní Tiên, která pracovala na integraci deset let. V roce 2017 se rozhodla přejít na jinou značku. „Strukturovaný způsob práce společnosti De Heus mě oslovil kvůli požadavkům na kvalitu, které jsem potřebovala splnit u svých brojlerů,“ uvádí. Tím, že vyrábí podle norem stanovených jatkami v hodnotovém řetězci, dodržuje evropské normy pro biologickou bezpečnost, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, což jí umožňuje pokračovat v produkci pro trh s přísnějšími požadavky, a dokonce i pro vývozní trhy, jako je Japonsko. „Inspirovaly mě nové technologie, s nimiž mě společnost De Heus seznámila. Moje nová farma má vybavení z Dánska a zahrnuje automatickou regulaci teploty a větrání,“ říká paní Tiên. „V příštím roce plánuji podle stejných standardů rekonstruovat i svůj další statek.“
Zemědělci z celého světa se dělí o své úspěchy
Kvalitní výsledky začínají u kvalitních vstupů
Během pěti let se společnost De Heus dostala z několika málo zemědělců na více než 50 a tucet jatek pracujících v rámci tohoto modelu. „Stále více zemědělců se učí oceňovat náš model,“ tvrdí Van den Ban. „Stabilní přístup ke kvalitní genetice, kvalitnímu krmivu a technické podpoře umožňuje zemědělcům zlepšovat kvalitu brojlerů, což jim dovolí přístup na prémiové exportní trhy.“ Rozvoj zemědělského podnikání paní Tiên je příkladem toho, že se tvrdá práce vyplácí.“
Získání společnosti Masan
V říjnu 2021 společnost De Heus Vietnam oznámila akvizici výrobce krmiv Masan. V rámci této transakce společnosti De Heus a Masan uzavřely také několik dlouhodobých strategických dohod o dodávkách krmiv, prasat, drůbeže a dalších zemědělských produktů. Transakce umožňuje oběma společnostem optimalizovat a zvýšit produktivitu vietnamského hodnotového řetězce 3F (feed-farm-food, krmivo-farma-potraviny) živočišných bílkovin využitím předností a schopností obou stran. Kromě toho se naskytne příležitost propojit úspěšné aktivity společností De Heus a Bel Ga na trhu s bílými brojlery s dalšími navazujícími aktivitami společnosti Masan.
Zjistěte víceNa vietnamský hodnotový řetězec drůbeže jsou kladeny stále přísnější požadavky, pokud jde o bezpečnost potravin, sledovatelnost, dobré životní podmínky zvířat a omezení používání antibiotik. A to je dobře, říká paní Tiên. „Od té doby, co spolupracuji se společností De Heus, oceňuji standardy pro vysoce kvalitní drůbeží maso. O masných výrobcích opouštějících náš řetězec vím všechno. Od líhně, odkud jsem si pořídila jednodenní kuřata, přes krmivo, které jsem jim dávala, až po léky, když ptáci potřebovali specifickou léčbu. Vím, že společně máme my, vietnamští zemědělci, De Heus, Bel Ga a jatka v rukou úžasně kvalitní produkt. Doufám, že se k nám připojí i další účastníci našeho hodnotového řetězce. Potřebujeme je, abychom mohli vietnamským spotřebitelům dodávat naši kvalitu.“
Podle Van den Bana je zásadním krokem k dosažení tohoto cíle navázání strategických partnerství s podniky vyrábějícími potraviny a maloobchodními podniky. „My jim poskytujeme vysoce kvalitní živé ptáky, zatímco oni nám pomáhají s přístupem na trh a s informacemi o požadavcích spotřebitelů. Společně můžeme přispět ke zvýšení produktivity vietnamského dodavatelského řetězce drůbežího masa a k posílení role nezávislých chovatelů drůbeže v tomto odvětví.“