PODPORA NÁRODA NA CESTĚ K SOBĚSTAČNOSTI

07 února 2022
-
5 minut

Během tří let, kdy Mark Hop pracoval jako manažer exportu ve společnosti Koudijs, viděl, jak se potřeby zákazníků a trh na Pobřeží slonoviny stále více mění. Další věcí, které si všiml, byla orientace vlády na soběstačnost v oblasti živočišných bílkovin. To znamenalo obrovské příležitosti pro lidi, kteří se zabývají zemědělstvím. „Zejména pro chovatele hospodářských zvířat, aby mohli rozvíjet své podnikání, a pro zemědělce na orné půdě, aby mohli produkovat suroviny pro výrobu krmiv.“

Tato éra před více než deseti lety znamenala klíčový okamžik v nedávné historii Pobřeží slonoviny. Až do roku 2011 se tato západoafrická země potýkala s dlouholetými politickými nepokoji, jež vedly k hospodářské nejistotě. Kdysi byla označována za jednu z nejúspěšnějších afrických zemí, ale utrpěla vážné škody – na obyvatelstvu i hospodářství.

Vláda ve své strategii hospodářské obnovy označila zemědělství za odvětví, které by mohlo hrát významnou roli při dosahování udržitelného hospodářského růstu. Strategie zahrnovala cíle snížení závislosti na dovozu, zvýšení životní úrovně obyvatel a zlepšení dostupnosti levných živočišných bílkovin. Pobřeží slonoviny má dlouhodobě pověst největšího světového producenta kakaa a je soběstačné v produkci manioku, batátů a banánů. Stále je však závislé na dovozu živočišných bílkovin a krmiv, které jsou zatíženy dovozními cly a daněmi, což zvyšuje ceny krmiv a fakticky i tržní cenu masa.

Na začátku roku 2020 dali Mark Hop a jeho manažer Wim Bolder hlavy dohromady. „Aby naši zákazníci mohli zvýšit počet svých produktů a pomoci místním obyvatelům s přístupem k bezpečným, výživným a cenově dostupným živočišným bílkovinám, potřebovali cenově dostupné krmivo prvotřídní kvality,“ říká. „Rozhodli jsme se, že musíme přenést výrobu krmiva do Pobřeží slonoviny.“

SPUŠTĚNÍ OBCHODNÍ JEDNOTKY 101

„Naše tržní příležitosti byly evidentní,“ ohlíží se Hop. „Přechodem od vývozu koncentrátů k místní výrobě vysoce kvalitních krmiv bychom mohli uspokojit potřeby našich zákazníků a trhu Pobřeží slonoviny a přispět k vytváření hodnot na místní úrovni.“ Aby získal jasný přehled o situaci na trhu a možných rizicích, konzultoval nizozemské zúčastněné strany v Nizozemsku a Pobřeží slonoviny. „Cenné informace nám poskytlo nizozemské velvyslanectví a ministerstvo obchodu, stejně jako další podniky, které již na Pobřeží slonoviny sídlí, například Heineken a FrieslandCampina.“

Když Hop a Bolder předložili společnosti Co a Koen de Heus svůj podnikatelský záměr, brzy získali souhlas. „A protože jsem podnikatelský záměr vypracoval, požádali mě, zda bych ho mohl také realizovat.“ Ještě před koncem roku získal místo generálního ředitele nejmladší obchodní jednotky společnosti De Heus.

De_Heus_Animal_Nutrition_Sustainability_Responsible_Feeding_Starting_a_business_unit_Ivory_Coast_web02.jpg

HODNOTA MÍSTNÍCH OČÍ A UŠÍ

Výrobní závod měl být vybudován ve vyhrazené průmyslové zóně nedaleko Abidžanu, ekonomického hlavního města Pobřeží slonoviny. Když přišel čas požádat o investiční financování a stavební povolení nutná k zahájení výroby, Hop si uvědomil, že potřebuje pomoc někoho, kdo ví, jak se orientovat v místní správě. Zavolal do místní účetní firmy pracující pro Koudijs a zeptal se, zda neznají někoho vhodného pro tuto práci. Naštěstí znali. Díky svým předchozím pracovním zkušenostem v oblasti financí a auditu se Cédric Gnamba orientoval v místních obchodních zásadách, zákonech a předpisech. Jako první manažer a obyvatel Abidžanu oficiálně najatý pro novou obchodní jednotku „dokázal získat potřebné podpisy mnohem rychleji, než bych to kdy dokázal já,“ tvrdí Hop. Gnamba se při vzpomínce na počáteční situaci usmívá. „Věděl jsem, se kterými zástupci státní správy mám mluvit a jaký je optimální postup v rámci místního systému stavebních povolení. To nám pomohlo urychlit proces registrace nemovitostí a ušetřit nejméně dva měsíce.“

EFEKT SNĚHOVÉ KOULE NA MÍSTNÍ ZAMĚSTNANOST

Továrna bude splňovat nejvyšší standardy kvality, které společnost De Heus dodržuje všude na světě. „Od návrhu až po výrobní procesy a stroje dovážíme nejlepší dostupné vybavení a technologie z Evropy,“ říká Hop. Na stavbu najal místní dodavatel téměř 250 lidí, kteří zde budou pracovat. „Jakmile bude továrna uvedena do provozu, očekávám, že přivítáme více než 150 kolegů, kteří budou pracovat v kanceláři a na stavbě a obsadí důležitá pracovní místa jako technici, obsluha strojů a manažeři kontroly kvality. Vzhledem k tomu, že se naše aktivity nadále rozšiřují, každé přímé pracovní místo vytváří pět nepřímých pracovních míst, což bude i nadále přispívat k rozvoji místní ekonomiky a zlepšování životních podmínek obyvatel.“

To je obrovská příležitost pro partnery v řetězcích, kteří musí také zvýšit své úsilí. Společnost De Heus vytvořila díky svým aktivitám ve společnosti Koudijs rozsáhlou síť prodejců, kteří dále prodávají její krmná řešení a navštěvují zemědělce, aby jim pomohli na farmách. „Zlepšením nabídky místních krmiv podporujeme produkci našich zákazníků a rozšiřujeme jejich základnu. To znamená, že síť prodejců může růst společně s námi.“ Společnost De Heus má v současné době 80 prodejních míst na celém Pobřeží slonoviny. Hop chce tento počet zdvojnásobit. „Čím větší je naše síť, tím více zemědělců můžeme oslovit. V současné době připravujeme podpůrný program, který našim prodejcům pomůže růst.“

S přechodem z dovozu na místní výrobu se Hop v řetězci ohlíží i směrem dozadu. „Do tří let dosáhne továrna plné kapacity. Naším cílem je do roku 2025 získávat 80 000 tun surovin ročně z místních zdrojů,“ uvádí Hop. „Již jsme uzavřeli smlouvy s 500 zemědělci, kterým poskytujeme garantovaný odbyt za spravedlivé tržní ceny.“ Společnost Hop také plánuje s dalšími potravinářskými podniky na Pobřeží slonoviny využití jejich vedlejších toků, které dávají cenným živinám druhý život. „Heineken nám dodá pivní kvasnice, mlynáři pšeničné otruby a zpracovatelé rybích konzerv rybí moučku.“

„Naším cílem je do roku 2025 získávat 80 000 tun surovin ročně z místních zdrojů.“

Mark Hop

Exportní manažer v Koudijs

A spotřebitelé z Pobřeží slonoviny? Gnamba už má čísla spočítaná. „Díky tomu, že poskytujeme místní krmivo vyrobené z místních surovin, neplatíme některé daně a můžeme zemědělcům nabídnout prvotřídní krmivo za nižší ceny. Doufáme, že se to projeví v tržní ceně masa, což znamená, že více obyvatel Pobřeží slonoviny bude mít přístup k bezpečným a výživným živočišným bílkovinám.“

De_Heus_Animal_Nutrition_Sustainability_Responsible_Feeding_Starting_a_business_unit_Ivory_Coast_web01.jpg

SYNERGICKÉ KOŘENY VE SPOLEČNÝCH CÍLECH

Výstavba závodu byla oficiálně zahájena v září 2021. Významný okamžik nejen pro společnost De Heus, ale i pro zemědělce z Pobřeží slonoviny, místní a celostátní vládu, a dokonce i pro místní konkurenty, kteří se zúčastnili slavnostního položení základního kamene. „Uvědomují si, že pokud poroste celý trh, poroste i jejich podíl,“ říká Hop. „Jako De Heus nechceme otřást zavedenými pořádky, ale přispět k rozvoji trhu, který vznikl před deseti lety.“

Jakmile bude továrna v provozu, Hop se chystá investovat do udržitelného rozvoje zemědělství v Pobřeží slonoviny. Inspiruje se ostatními obchodními jednotkami společnosti De Heus a vidí příležitosti k investicím nahoru i dolů v hodnotovém řetězci. Například zlepšením přístupu zemědělců ke kvalitním jednodenním nosnicím a brojlerům. „Jednodenní nosnice a násadová vejce se v současné době dovážejí z Evropy leteckou přepravou, která je velmi drahá. Díky investicím do místní výroby se zvýší jejich místní dostupnost a zároveň se sníží ceny,“ tvrdí. „Naši místní partneři Allart de Winter a Beaujeannot Kengne z Poussin d'Or již učinili první krok a investovali do líhně, která může produkovat 250 000 jednodenních brojlerů týdně. Dalším logickým krokem je zaměřit se na místní produkci násadových vajec.“

VYTVOŘENÍ PROGRAMU

  Společnost De Heus Ivory Coast ve spolupráci s Rabobank, Cemoi a Yara vytváří program, který má pomoci kakaovým družstvům přejít od monokultur k pěstování více plodin. Každý partner přináší své vlastní odborné znalosti, jež mu pomohou s přechodem. Jako výrobce čokolády má společnost Cemoi velkou základnu dodavatelů z řad pěstitelů kakaa, kteří chtějí diverzifikovat své příjmy. Společnost Yara je dodavatelem osiv a hnojiv a disponuje know-how k pěstování plodin. Příjmy pěstitelů kakaa jsou v současnosti založeny na jedné sklizni ročně. Díky diverzifikaci plodin mohou sklízet vícekrát ročně, což znamená stálý příjem. Společnost De Heus od nich nakonec může nakupovat vypěstovanou kukuřici pro místní výrobu krmiv.